Cheryl Snijders (22) mag zich dit carnavalsseizoen Donderkwien noemen van vastelaovesvereniging de Donderböl op de Donderberg. Bij de Donderböl voelt ze zich als klein meisje al helemaal thuis. Tot haar zesde woont ze zelf op de Donderberg en gaat ze er naar school. Dat thuisgevoel heeft ze echter niet altijd gehad in de wijk.
“Bij mijn opa en oma op de Donderberg kom ik graag. Zij runnen een kleine kinderboerderij in de Componistenbuurt. Mijn opa is de grootste dierenvriend die ik ken. Hij is inmiddels al 75 jaar maar verzorgt nog iedere dag zijn dieren.” Cheryl lacht: “Ze zijn z’n grootste liefde, na mijn oma dan.” Als kleine meid helpt Cheryl haar opa graag met het verzorgen van de dieren. “Ook andere kinderen uit de wijk hielpen vaak mee, dat was leuk.”
Maar het zijn niet alleen leuke herinneringen die Cheryl heeft aan haar tijd op de Donderberg. “Op de basisschool was ik de enige in mijn klas die geen buitenlandse achtergrond had. Dat was reden voor anderen om mij te pesten. Aan die tijd heb ik dus niet zo’n leuke herinneringen. Als ‘anders’ gezien worden is niet fijn. Je kunt je er heel eenzaam door voelen.”
Donderböl
Inmiddels woont Cheryl al zestien jaar met haar familie in het Veld. En de Donderberg? Jawel, ondertussen heeft ze weer een positieve kijk op de wijk. Dat komt mede dankzij de Donderböl. “Een evenement bij de Donderböl voelt voor mij als thuiskomen.” Cheryl en haar familie zijn dan ook geen onbekenden bij de vereniging. “2×11 jaar geleden was mijn opa Prins Carnaval van de Donderböl en daar was ik al bij,” laat ze trots weten. Weliswaar bij haar moeder in de buik maar dat telt evengoed voor Cheryl. Ook haar beide ooms hebben al de eer gehad om als Prins Carnaval de vereniging voor te gaan.
Mooiste avond
Extra bijzonder is dan ook de avond dat Cheryl zelf wordt uitgroepen tot Donderkwien na een aantal zenuwslopende uren. Dit carnavalsseizoen is ze samen met de jeugdprins en de Prins Carnaval de voorganger van de vereniging. “Het was de mooiste avond van mijn leven. Ik wilde altijd al Donderkwien worden.” In april 2017 is ze al gevraagd. “Vanaf toen heb ik het ge
heim moeten houden. Dat hoort namelijk zo. Alleen mijn moeder wist ervan.” Het is traditie dat de Donderkwien tijdens de avond van het uitroepen bekend wordt gemaakt met een zelfverzonnen act op eigen gekozen muziek. Als muzikant kiest Cheryl het nummer ‘Tinder’ van de Roerdassen. Een nummer waar ze zelf in zingt. Als ze die avond eenmaal achter de vermomming tevoorschijn komt en haar familie aankijkt in de zaal, voelt ze kriebels van blijdschap. “Dat was echt een geweldig moment. Ik kreeg van iedereen een warm onthaal en positieve reacties. Ik hoorde er echt bij, ik voelde me zo vereerd. De Donderböl zijn als familie voor me.”
Jezelf zijn
Waarom ze carnaval zo graag viert? “Het zijn drie dagen vol lol en plezier. Je neemt echt de tijd om gezellig met elkaar samen te zijn.” En heel belangrijk: “Je kunt aantrekken wat je wilt, want niemand wijst je af op basis van hoe je eruitziet. Hoe gek ook, iedereen vindt die dagen alles leuk en mooi.” Ook buiten het carnavalsseizoen ziet Cheryl dat de verschillen tussen mensen op de Donderberg steeds meer worden geaccepteerd en dat veel mensen in de wijk hun best doen iets moois van de Donderberg te maken. “Laten we net als in het carnavalsseizoen niemand veroordelen op zijn uiterlijk. Dat zou niet moeten kunnen.” De lijfspreuk van Donderkwien Cheryl is dan ook: ‘Neet perfek is ouch good’.