De PC Dokter van Roermond, dat is Jack Sprenger (50). Hij knapt computers op en geeft mensen advies in hun PC-gebruik. Niks is hem teveel want helpen doet hij graag. En het liefst op de Donderberg want daar ligt zijn hart.
Bijna als een echte dokter zit Jack achter zijn bureau klaar voor een klant die op spreekuur komt. “Soms komen klanten even snel binnen met alleen een vraag, dan probeer ik ze zo goed mogelijk te helpen. Service is, denk ik het allerbelangrijkste als je zo’n zaak hebt als ik. Daar komen mensen voor terug en daar zijn ze vaak het meest mee geholpen.”
Tweede natuur
In 2012 komt Jack thuis te zitten zonder werk. In de sector waarin hij op dat moment werkt, vallen veel ontslagen. Helaas kan ook Jack zijn baan niet behouden. Na een jaar thuis zitten, gaat hij serieus aan de slag met zijn grote interesse voor computers. Omdat mensen helpen een tweede natuur is voor Jack, weten steeds meer mensen hem te vinden als het om computerproblemen gaat. In 2013 start hij zijn eigen zaak aan huis en inmiddels heeft hij al heel wat Donderbergers van hun computerproblemen af weten te helpen.
Sociale ondernemer
“De naam ‘PC Dokter’ is bedacht door een van mijn eerste klanten. Ik kwam jaren geleden regelmatig bij een oude man van in de tachtig. Het eerste wat hij altijd riep als zijn vrouw me binnenliet was: ‘Ah, daar komt onze PC Dokter weer.’” Jacks klanten zijn voornamelijk ouderen die wat extra wegwijs kunnen gebruiken in de wereld van computers en internet. “Ik geef ouderen ook computerlessen, we kijken eerst samen wat het niveau is en maken vervolgens een leerplan. Ik probeer zo sociaal mogelijk in de buurt te zitten. Mijn prijzen pas ik aan zodat het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is om met de computer te werken. Je kunt ook met VVV-bonnen betalen. Veel mensen die zich hier als vrijwilliger inzetten voor de Donderberg worden beloond met VVV-bonnen maar hier in de wijk kun je ze bijna nergens kwijt. Dat heb ik me aangetrokken.”
Het verschil maken
Jack vindt dat hij ook een signaleringsfunctie heeft in de buurt. “Als ik bij ouderen thuis kom om hun te helpen met hun computerproblemen, kom ik soms heel ongezonde leefsituaties tegen. Als mensen dat willen, zoek ik dan bijvoorbeeld contact met Diana van de Woonzorgbrigade/Burenhulp om te kijken hoe we deze mensen kunnen ondersteunen. Zo probeer ik dus op mijn manier het verschil te maken op de Donderberg. Het is belangrijk om oog te hebben voor je buurt en je medebewoners. We hebben elkaar nodig.”