Bestaat er zoiets als de Limburger? Wat maakt je tot Roermondenaar? Dat je er woont? Dat je van vlaai houdt, of van kebab? Dat het dialect je moedertaal is, of mag dat ook Duits of een andere taal zijn? Of zijn het juist heel andere dingen die je tot Limburger of Roermondenaar maken? Het antwoord op deze vragen kreeg men tijdens de tentoonstelling DNA van Limburg – editie Roermond.
De tentoonstelling nodigde de bezoekers uit, hun eigen identiteit te onderzoeken. Bezoekers denken mee en dragen actief bij aan het verhaal van Limburg en van Roermond. De expositie is ontwikkeld door het Limburgs Museum en was daar ook al eerder te zien. Nu reist de expositie door de provincie en brengt het Limburgs Museum deze naar verschillende locaties. Na de gemeente Heerlen heeft nu ook de gemeente Roermond besloten de tentoonstelling aan te bieden, aan iedereen die nieuwsgierig is naar zijn of haar identiteit. Het DNA van Limburg is eerder gehouden in Venlo.
De niet onbekende Salada Ali Malin,uit de Donderberg, was op 13 september te gast bij de DNA van Limburg van Limburg editie Roermond. Ze vertelde de aanwezigen haar verhaal, over haar vertrek vanuit Somalia vanwege de oorlog. En haar vlucht naar en verblijf in Nederland.
Ali Malin werd op 1 januari 1959 geboren in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Aan het wijkblad van de Donderberg vertelt zij, dat ze een stichting heeft opgericht, om vrouwen bij elkaar te brengen in Roermond. Het gaat om Stichting Eftien, die in 2007 is opgericht. Verder werkt ze bij stichting Maximina, als gastvrouw en kok. Ze vind de Donderberg een mooie wijk en woont er inmiddels al veertien jaar. Het wijkblad heeft eerder al een verslag gemaakt over deze bijzondere vrouw.
.