Eerste Keti Koti festival in Roermond op 28 juli

Op zondag 28 juli is in de Donderie het Roermonds Keti Koti festival. Een festival dat in het teken staat van herdenken, ontmoeten en feest. Van 12.00 uur tot 17.00 uur is een afwisselend programma met muziek, verhalen en een culturele Kotoshow. Het festival is gratis en iedereen is welkom. Elke bezoeker ontvangt gratis Heri Heri en een flesje gember.

Op 1 juli wordt het einde van de slavernij in Suriname herdacht tijdens de Keti Koti dag. In verschillende plaatsen wordt dit herdacht. Marlene Cameron hierover: “Overal zijn er deze dag activiteiten. In Roermond was er nog niets. Bovendien is de Surinaamse gemeenschap onzichtbaar. Dat terwijl er wel veel mensen met Surinaamse achtergrond in Roermond wonen.” Reden voor haar om in actie te komen en een eigen Keti Koti dag te organiseren. Ze heeft een groepje vrijwilligers bereid gevonden dit samen met haar op te zetten. Diverse buurtbewoners en wijkinitiatieven helpen mee. “We kiezen dit jaar bewust voor een andere dag dan 1 juli. Op deze dag bezoeken namelijk de meeste mensen al andere Keti Koti festivals. We houden het dit jaar kleinschalig. Vanaf volgend jaar willen we groter uitpakken en op 1 juli Keti Koti vieren.”

Het programma start om 12 uur met een lezing over de geschiedenis van Suriname en de gevolgen van de slavernij die nu ook nog merkbaar zijn. Na de lezing is er één minuut stilte voor alle slachtoffers die tijdens de slavernij zijn gevallen. Er is een afwisselend programma met muziek en een culturele kotoshow. Ook zijn er voordrachten en een optreden van een jongerengroep. Voor de kleintjes worden er kinderverhaaltjes verteld. Deze 300 jaar oude verhalen weten kinderen nu nog steeds te boeien. De dag is er ook voor om de herinnering en de cultuur van Suriname levend te houden. “Ik hoop dat de dag ook mensen dichter bij elkaar brengt”, aldus Marlene Cameron.

De Roermondse Keti Koti dag is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Kleur je Wijk. bewoners van de Donderberg kunnen hier een bijdrage aanvragen voor een initiatief in hun buurt of straat. Het idee wordt door een commissie van buurtbewoners beoordeeld.