De marktmeester van de Donderberg

Ontmoet Jan Koolen, een betrokken buurtbewoner die de weekmarkt op de Donderberg tot een verbindende plek maakt.

Elke vrijdag is er een gezellige, kleine weekmarkt op de Donderberg. Veel mensen zien de markt als vanzelfsprekend, maar deze is te danken aan de buurtbewoners zelf. “We dachten dat een markt niet alleen praktisch zou zijn, maar ook de buurt dichter bij elkaar zou brengen,” vertelt Jan Koolen, de man die er al vanaf het begin bij betrokken is. “Het is mooi om te zien hoe iedereen samenkomt op de markt.”

Jan zorgt er elke vrijdagochtend voor dat de kramen op tijd worden opgebouwd, of het nu regent of sneeuwt. “Het is vroeg opstaan, maar dat maakt me niet uit,” zegt hij lachend. “Ik geniet ervan om de marktkooplui te verwelkomen, en de sfeer te zien ontstaan.”

Een Buurtbewoner met Hart voor de Wijk
Jan woont al 52 jaar in de Componistenbuurt en zet zich op verschillende manieren voor de Donderberg in. “Ik hou van deze wijk,” zegt hij. “Daarom doe ik graag wat ik kan om de buurt veilig en gezellig te houden.” Zo loopt hij wekelijks preventierondes met een andere bewoner om een oogje in het zeil te houden. “We waarschuwen buren als er iets niet klopt, zoals een openstaande garagedeur, en melden problemen bij de gemeente. Het is fijn om op die manier iets voor de buurt te betekenen.”

Kleur Je Wijk
Daarnaast is Jan actief in de commissie Kleur Je Wijk, die bewoners helpt met subsidie voor activiteiten die mensen samenbrengen. “Het is zo belangrijk om iets te organiseren dat de buurt verbindt,” legt hij uit. “Als je een goed idee hebt, kun je via Kleur Je Wijk financiële steun aanvragen. We hebben al zoveel leuke dingen ondersteund, zoals een kinderfestival, een EHBOcursus.” Toch vindt Jan het jammer dat nog niet iedereen van deze mogelijkheid af weet. “Er kan zoveel meer gebeuren in de buurt als mensen weten dat ze hulp kunnen krijgen.”

De Weekmarkt: Jans Trots
De weekmarkt blijft echter zijn grootste passie. In 2016 startte Jan samen met andere buurtbewoners de markt om de wijk gezelliger te maken. “We wilden een plek waar mensen elkaar elke week kondenontmoeten,” zegt hij. “Het is geweldig om te zien hoe de markt zich heeft ontwikkeld.” De markt heeft een breed aanbod, van vis en kip, tot groenten en zuivel. “Alles wat je nodig hebt, vind je hier,” zegt Jan enthousiast. “En de sfeer is altijd goed.”

De Kracht van Verbinding
Voor Jan draait de markt om meer dan alleen producten. “De markt verbindt mensen,” legt hij uit. “Mensen die elkaar normaal niet spreken, maken hier een praatje. Dat is voor mij het mooiste eraan.” Ook tussen verschillende culturen ontstaat er contact. “Iedereen praat met elkaar, dit geeft een gevoel van saamhorigheid.”

Sterke Buurtverbinders
Jan is ook betrokken bij het project Sterke Buurtverbinders van Vijf. “Het is prachtig om te zien hoe actieve bewoners elkaar ondersteunen,” vertelt hij. “Samen staan we sterk, en dat is precies wat de wijk nodig heeft.” Jans diepste wens voor de Donderberg? “Meer saamhorigheid, dat is mijn wens voor deze wijk!”

Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact
op via:
t: 0475 – 38 46 39
e: info@vijf.nu

Bron: Wijkblad Donderberg, oktober 2024; Vijf