Als je een probleem hebt, is er altijd wel een buur waar je terecht kunt

Een jongeman is volop aan het trainen in het beweegpark. Jesse komt hier zo’n vier tot vijf keer per week. “Ik vind het heerlijk om buiten te trainen. In zo’n parkachtige omgeving is het echt genieten,” zegt Jesse.

Jesse is opgegroeid op de Donderberg en heeft op verschillende plekken in de wijk gewoond. Sinds zes maanden woont hij in de Sterrenberg. “De Donderberg is een echte volksbuurt. Daar ben ik trots op. Als je een probleem hebt, kun je altijd bij een buur terecht. Dat is veel beter dan in wijken waar je je buren niet eens kent,” vertelt hij.

Maar niet alles was altijd rooskleurig voor Jesse. Hij heeft een tijd in detentie gezeten, en is blij dat die periode voorbij is. “De maatschappij is niet altijd eerlijk. Niet iedereen krijgt een eerlijke kans. Als je thuis problemen hebt en geen werk kunt vinden, is de verleiding om het verkeerde pad te kiezen soms groot. Jij wil ook die mooie jas of schoenen. Als je kwetsbaar bent, kun je verkeerde keuzes maken. Dat is mij ook overkomen.” Jesse wil nu zijn ervaring gebruiken om jongeren te waarschuwen. Hij is benaderd door de gemeente om workshops te geven op scholen, iets waar hij positief tegenover staat. Hij hoopt dat het doorgaat.

“De Donderberg is een echte volksbuurt. Daar ben ik trots op”

Voor nu gaat hij verder met trainen. Nog een paar rondjes op het Cruyff Court en een paar oefeningen aan de rekstok, en zijn anderhalf uur durende training zit erop. Op dat moment stormen basisschoolkinderen het voetbalveld op. Jesse lacht en geniet van de drukte.